Nyt samarbejde får flere unge til at starte på en uddannelse

 
Et billede

Et nyt samarbejde mellem jobcenter Aalborg og TECHCOLLEGE har indtil nu fået 78 unge til at skifte overførselsindkomsten ud med SU og elevløn på bare et halvt år. Og selvom projektet stadig er nyt, tør aktørerne bag 13U godt at kalde det en succes.

- Det ér en succes. På det seneste forløb begyndte over halvdelen af de unge på en uddannelse bagefter, mens 10% fandt et ordinært arbejde. Det er både en succes for os og for de unge, siger Jette Frederiksen, der er leder for Uddannelseshuset, som er en del af Jobcenter Aalborg.

En opskrift der virker

Ifølge initiativtagerne bag projektet er der flere årsager til, at 13U skaber gode resultater. For det første bliver de unge i løbet af 13 uger præsenteret for fem til seks forskellige uddannelser inden for samme område – enten food, byggeri eller auto og metal. Derudover får de unge tilknyttet en mentor, der følger dem hver dag – uanset hvilke fag de har. Og for det tredje kommer de unge ud i et uddannelsesmiljø, hvor de møder andre unge på samme alder.

- Det betyder, at vores unge kommer ud og oplever den virkelighed, de vil møde, når de senere starter på en uddannelse. Og det er altafgørende, siger Jette Frederiksen.

Hidtil har man sendt unge uafklarede ud i aktiveringsprojekter, hvor de kan arbejde med forskellige brancher, og det giver ikke samme fornemmelse af, hvad det vil sige at gå på en uddannelse, mener både lederen for Uddannelseshuset og afdelingschefen på TECHCOLLEGE, Anne Louise Bach Alstrup.

- De unge, der går på 13U, får den fordel, at de kender TECHCOLLEGE, når de efterfølgende starter på en uddannelse herude. De ved hvordan skolen er indrettet, kender faglærerne, busruterne til og fra skolen og har måske endda lært de mest bassale ting inden for den uddannelse, de starter på. Det er med til at skabe tryghed for de unge, når de skal starte på uddannelsen, siger Anne Louise Bach Alstrup.

13U er godt for den unge – og for samfundet

13U er stadig så nyt, at der endnu ikke er tal for, hvor mange der ender med at færdiggøre en erhvervsuddannelse. Men det er hverken Jette Frederiksen eller Anne Louise Bach Alstrup bekymret for.

- Disse unges forudsætninger for at gennemføre en erhvervsuddannelse er akkurat ligeså gode som andre unges, siger Jette Frederiksen.

-  Måske er forudsætningerne endda bedre for disse unge, fordi andre unge vælger uddannelse ud fra en forestilling om, hvad uddannelsen går ud på. Disse unge får jo lov til at opleve virkeligheden, før de vælger, tilføjer Anne Louise Bach Alstrup.

Brobygningsforløbet er skabt i et samarbejde mellem TECHCOLLEGE og Aalborg Kommunes Uddannelseshus. Uafklarede og uddannelsesparate unge, der modtager uddannelseshjælp, bliver tilbudt at deltage i forløbet, som indeholder nogle af de uddannelser, hvor der også mangler uddannet arbejdskraft inden for.

- Så 13U er både godt for den enkelte unge, der får en trædesten til uddannelsessystemet, og så er det også et godt projekt i et større samfundsmæssigt perspektiv, siger Anne Louise Bach Alstrup.

Udover Aalborg Kommune har Rebild Kommune og Mariagerfjord Kommune fornyligt indgået samarbejdsaftale med TECHCOLLEGE, så de kan nu tilbyde samme forløb til deres unge.

FAKTA OM 13U:

13U er et 13 ugers brobygningsforløb for unge mellem 18 - 29 år, der er på Uddannelseshjælp.
13U er bygget op med 10 ugers værkstedsfag på TECHCOLLEGE og 3 ugers virksomhedspraktik.
I løbet af 13U stifter de unge bekendtskab med ca. 6 forskellige uddannelser inden for samme område.
Man kan vælge tre forskellige 13U-forløb på TECHCOLLEGE: Food, Byggeri, Auto og Metal. 

undefined

Det er nemmere at stå op til noget, man kan lide at lave

Julie Malene Svendsen startede på 13U med en idé om, at det var et kedeligt forløb, hvor hun bare var et anonymt ansigt i mængden. Nu er hun i ny mesterlære som gourmetslagter.

- Jeg tænkte ærlig talt, at det var endnu et kedeligt forløb, hvor jeg bare skulle igennem maskinen, så jobcenteret kunne sige, at jeg havde deltaget i en aktivitet. Sådan fortæller Julie Malene Svendsen om sin første reaktion, da hun blev tilbudt at deltage i 13U.

Det var ikke den første aktivitet, Jobcenter Aalborg havde tilbudt hende, og indtil videre havde hun ikke været imponeret af CV-opdateringskurser og uddannelsvejledning hos folk, der ikke kendte hende.

- Det var noget andet at starte i 13U, hvor vi fik tildelt en mentor, som fulgte os. Man får et forhold til hinanden, og det gør det nemmere for mentoren at hjælpe én.

Det var aldrig fordi, Julie ikke ville have en uddannelse. Hun vidste bare ikke hvilken, det skulle være. Så blev hun gravid og gik på barsel, og pludselig måtte hun sande, at ikke alle jobs er lige oplagte, når man også har en bette dreng at tage sig af.

- Da jeg startede på 13U tænkte jeg, at det kunne være en idé at blive kok. Og forløbet på kokkeuddannelsen var også rigtigt spændende. Men arbejdstiderne er som regel ret skæve, og jeg havde svært ved at få det til passe sammen med at have min søn. Bageruddannelsen lokkede også, men faldt for samme arbejdstidsproblem. Til gengæld var hun ret overbevist om, at hun ikke ville være slagter. At stå og skære dyr op lød ærlig talt ikke tillokkende.

- Men en af faglærerne blev ved med at rose mit arbejde på forløbet, og da han fortalte mig om gourmetslagterfaget og hvad det indebar, så lød det alligevel spændende. En dag kom Chris Purkær, som faglæreren hedder, med et forslag: en ledig plads i ny mesterlære hos Slagter Stiller i Aalborg, der lige måtte være noget for Julie.

- Det gik meget stærkt, men jeg valgte at springe ud i det. Jeg kom i praktik i en uge for at se, om det var noget for mig, og mandagen efter begyndte jeg i ny mesterlære.

De første par uger krævede det en del tilvænning at tage på arbejde hver dag, hvor hun før var vant til at blive vækket af sin søn og bruge dagen med ham.

- Men gradvist vænnede jeg mig til det og fik faktisk mere energi, end jeg havde før. Og så var det bare rart at have noget at stå op til hver dag - altså, udover min søn. Jeg har måske altid haft lidt svært ved at stå op om morgenen for at komme i skole og sådan. Men det er meget nemmere, når man står op til noget, man kan lide at lave - og at det er et sted, man er rigtigt glad for at møde ind hver dag.


Seneste nyheder

6 guldmedaljer til TECHCOLLEGE ved DM i Skills 2024

20-04-2024

DM i Skills 2024 må siges at være en succes. Det blev nemlig til 6 guldmedaljer, efter alle 22 TECHCOLLEGE-deltagere havde ydet deres bedste til de mange konkurrencer.

Skorstensgaard-lærling blev værkfører fra første arbejdsdag

20-02-2024

Et job i mekanikerbranchen byder på spændende karrieremuligheder – og dét kan allerede ske inden karrieren rigtig er startet. Det kræver blot, at man gør en ekstra indsats og yder sit bedste. Og det gjorde vores tidligere elev Victor Bach Nielsen i den grad. Han er værkfører på værkstedet i Skorstensgaard Aalborg. Men for knap et halvt år siden var han stadig under uddannelse som mekanikerlærling.

Pilotprojekt uddanner grafisk teknikere til Sverige

25-10-2023

Arvid og Oliver fra Sverige har netop afsluttet deres første hovedløb på grafisk tekniker-uddannelsen på TECHCOLLEGE.

Vis flere