Når evnerne er vigtigere end sproget

 
Et billede

Det er ikke en indgroet del af den nordjyske kultur sådan unødigt at give ros eller gøre brug af de helt store superlativer, når noget skal vurderes, og da slet ikke, når vi skal vurdere andres håndværk.

I forlængelse deraf er det måske heller ikke den helt store overraskelse, at det ikke ligefrem fyger om sig med 12-taller, når grundforløbseleverne på mureruddannelsen bliver eksamineret. Faktisk blev der i denne omgang kun givet ét enkelt af slagsen, da eleverne i fredags havde afleveret deres opgave; en vinkelmur med indvendig flisebelægning.

Den fornemme opgave stod Khaled Ali Alahmad for, og selvom han er startet på lige fod med sine studiekammerater, så har han dog en god portion erfaring med. Han har nemlig arbejdet som murer i først Syrien, hvor han er fra, og siden en tid i Libanon, inden han kom til Danmark for tre år siden.

- Vi har ikke nogen mureruddannelse i Syrien, så jeg tog bare ud til en mester og sagde, at jeg gerne ville lære at mure, siger Khaled Alie Alahmad, der som noget af det første, da han kom til Danmark for tre år siden, også forsøgte at finde arbejde som murer.
- Men jeg kunne jo ikke tale dansk, så det var jeg nødt til at lære først. Men det er svært at finde arbejde, når man ikke har en rigtig uddannelse. Så det er jeg bare nødt til at tage, for jeg vil arbejde som murer. 

undefined

Det danske flyder måske ikke hjemmevant ud af Khaled Ali Alahmad, men han forstår det – og vigtigst af alt, så forstår han at mure.

- Man behøver ikke at fortælle ham noget to gange. Han ved, hvad det drejer sig om, han arbejder hårdt og er virkelig flittig med det, han laver, fortæller Kasper Schrøder, der er faglærer på grundforløbsholdet, som Khaled Ali Alahmad er tilmeldt.
- Han satte sig og for eksempel for at undersøge, hvad forskelligt specialværktøj hedder på dansk, så han var 100 procent klar til prøven. Og så er han samtidigt virkelig god til at hjælpe de andre, hvis der er noget, de ikke helt har fanget. Det er faktisk imponerende, at han overhovedet har det overskud, når han samtidigt skal følge undervisningen på et andet sprog, end han er vant til.

Khaled Ali Alahmad drømmer om at blive selvstændig. Men det kræver lige, at han bliver udlært murer. Og for at det skal ske, så skal han have fundet en praktikplads.
- Jeg ved ikke noget om, hvordan man gør den slags, men jeg har fået at vide, at jeg nok skal få hjælp til det, så det er jeg meget glad for, fortæller Khaled Ali Alahmad.

Han behøver dog ikke frygte at gå uden læreplads længe, hvis underviserens ord står til troende.

- Hvem vil ikke gerne have en mand, der er så arbejdsom og flittig, som Khaled er, og som så tydeligt vil gøre alt for at forfølge sin drøm? Når først mestrene ser, hvad han kan, så skal de nok stå klar med en plads til ham, det føler jeg mig sikker på, mener Kasper Schrøder.

undefined


Seneste nyheder

6 guldmedaljer til TECHCOLLEGE ved DM i Skills 2024

20-04-2024

DM i Skills 2024 må siges at være en succes. Det blev nemlig til 6 guldmedaljer, efter alle 22 TECHCOLLEGE-deltagere havde ydet deres bedste til de mange konkurrencer.

Skorstensgaard-lærling blev værkfører fra første arbejdsdag

20-02-2024

Et job i mekanikerbranchen byder på spændende karrieremuligheder – og dét kan allerede ske inden karrieren rigtig er startet. Det kræver blot, at man gør en ekstra indsats og yder sit bedste. Og det gjorde vores tidligere elev Victor Bach Nielsen i den grad. Han er værkfører på værkstedet i Skorstensgaard Aalborg. Men for knap et halvt år siden var han stadig under uddannelse som mekanikerlærling.

Pilotprojekt uddanner grafisk teknikere til Sverige

25-10-2023

Arvid og Oliver fra Sverige har netop afsluttet deres første hovedløb på grafisk tekniker-uddannelsen på TECHCOLLEGE.

Vis flere