Et æble om dagen...

 

Juice, tærte, skiver, cider, mos, crumble, flæsk…

Der er masser af lækre og indbydende ord, man kan sætte efter ‘æble’, så det er ikke svært at forstå, hvorfor nogle folk går utroligt meget op i den runde frugt, der som bekendt falder tæt ved stammen.

Én af Danmarks måske største æbleelskere er Karsten Hansen - også kendt som både Natur-Karsten og Karsten Kortbuks - så hvor mere naturligt at tage hen, hvis man gerne vil lære lidt mere om æblets fortræffeligheder, end netop Karsten Hansens gård lidt uden for Støvring?

Det var derfor netop, hvad et hold kokke- og smørrebrød og catering-elever fra TECHCOLLEGE gjorde sammen med et hold bioteknologi-elever fra Aalborg Tekniske Gymnasium.

Ledsaget af deres respektive undervisere var de på det, man vel kan kalde en lille fugtig frugtudflugt. Det var i hvert fald langt fra alle, der havde hørt efter, da det blev dem anbefalet at tage ordentligt fodtøj på, så da dagen startede med en tur rundt i Natur-Karstens frugttræplantage, hvor der blev fortalt vidt og bredt om de forskellige æblesorter og deres egenskaber, var det for flere af elevernes vedkommende lig med en formiddag med kolde tæer.

Men hvis kulden forplantede sig til at resten af kroppen, så fik de mulighed for at arbejde sig til varmen, da Karsten Hansen fandt æblepressen frem og gav turen fri til hvem end, der havde lyst til at prøve at klemme de nyfaldne Bramley-æbler tørre for saft. Lidt af en opgave med tanke på, at sådan et æble består af 80% saft.

Men selvfølgelig ikke uden en lektion i, hvad de forskellige æblesorter byder på af smagsnuancer, hvordan Natur-Karsten havde været på æblerov i præstens have og hvordan Bramley-æbler selvfølgelig er ærkebritiske, selvom vi i Danmark har haft for vane at kalde dem ganske danske.

Der var naturligvis smagsprøver på resultatet af det hårde slid, inden forsamlingen i Karsten Hansens gårdsplads atter samledes i en klynge til dagens sidste lektion; podning! Selvom det - som Natur-Karsten lod eleverne vide - var bedst at begive sig ud i den slags opgaver i marts måned, så kunne en oktober-podning da godt lade sig gøre.

Så der blev snittet, samlet og bundet podekviste til den store guldmedalje, og så “havde de unge mennesker lært at lave sig eget frugttræ,” som Karsten Hansen formulerede det. Og de måtte selvfølgelig gerne tage resultatet med hjem.

 

 

Seneste nyheder

Skorstensgaard-lærling blev værkfører fra første arbejdsdag

20-02-2024

Et job i mekanikerbranchen byder på spændende karrieremuligheder – og dét kan allerede ske inden karrieren rigtig er startet. Det kræver blot, at man gør en ekstra indsats og yder sit bedste. Og det gjorde vores tidligere elev Victor Bach Nielsen i den grad. Han er værkfører på værkstedet i Skorstensgaard Aalborg. Men for knap et halvt år siden var han stadig under uddannelse som mekanikerlærling.

Pilotprojekt uddanner grafisk teknikere til Sverige

25-10-2023

Arvid og Oliver fra Sverige har netop afsluttet deres første hovedløb på grafisk tekniker-uddannelsen på TECHCOLLEGE.

Årets Læreplads 2023 er kåret

10-10-2023

Årets Læreplads 2023 er nu kåret, og æren tilfaldt i år Brønderslev-virksomheden Qupaq, der er blevet indstillet af virksomhedens første teknisk designer-elev, Pernille Marie Kjærgaard Jensen.

Vis flere