Bager og konditor

 

Som bager og konditor laver du smukke kager, luftige surdejsboller, klassiske wienerbrød og mange andre typer bagværk. Alt efter hvilket speciale du vælger, kan du arbejde i en bagerbutik, et supermarked, en restaurant, et hotel, en kro, en luksusliner og andre steder. Som bager og konditor bliver du en del af et stolt og traditionsrigt håndværksfag, hvor du også har du mulighed for at videreudvikle ældre opskrifter og skabe nye lækre brød og kager. Som bager og konditor skal du både bage og pynte brød og kager, ligesom du skal servicere og rådgive kunder.

Start som bager og konditor-elev

Uddannelsens varighed:
Maks. 4½ år.
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden også 4½ år. 

Det lærer du som elev på bager og konditor-uddannelsen

Bagerfaget er et fag fyldt med traditioner. Der er en hel masse teknikker og opskrifter, du skal mestre, før du kan kalde dig bager. Dem lærer du på uddannelsen i vores bagerier og teorilokaler. Du skal lære at vurdere råvarer og planlægge produktionen i bageriet. Du lærer også om kvalitet, økonomi, miljøforhold i arbejdsgangen, indkøb, kalkulation og salg. Alt sammen vigtigt for at kunne drive en bagerforretning med overskud. Derfor får du også almindelig klasseundervisning, hvor du lærer den nødvendige teori.

Her kan du se eksempler på emner man arbejder med på bager og konditoruddannelsen:

  • Naturfag
  • Køb, salg og kalkulation
  • Kageproduktion 
  • Dekoration og sensorik 
  • Varekendskab
  • Salg og service
  • Produktudvikling
  • Egenkontrol
  • Brødproduktion
  • Kransekager og tørkager
  • Rullede deje
  • Flødekager og lagkager
  • Dessertproduktion

Du kan tage op til fire ugers ekstra valgfag. Læs om vores masterclass her.

Se mere om bager og konditor-uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner.

Er det mere end et år siden, at du gik ud af folkeskolen, skal du begynde på grundforløb 2 (GF2). Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på bager- og konditoruddannelsen to gange om året.

Specialer

Du skal vælge mellem tre specialer på uddannelsen.

Detailbager:
Som detailbager laver du store bagværksproduktioner i et bageri, hvor du ikke har direkte kontakt til kunden. Her bager du hver dag massevis af den samme type bagværk, ligesom du også er med til at udvikle og finde på nye lækre produkter. Her er arbejdstiderne ofte 8-16.

Håndværksbager:
Som håndværksbager arbejder du hver dag med et bredt udvalg af kager og bagværk. Du arbejder både i bageriet, men skal samtidig servicere og vejlede dine kunder i butikken i forhold til indhold, allergier med mere. Her skal du være villig til at stå tidligt op om morgenen og gå tidligt hjem fra arbejde om eftermiddagen, så dine kunder kan få nybagte snegle til morgenkaffen.

 

Konditor:
Som konditor arbejder du primært med kager. Du laver nye spændende smagssammensætninger og kreerer pynt, ligesom du rådgiver og servicerer dine kunder i butikken. Hvor bagere skal ælte store og tunge mængder brød, skal du lave sirlige mønstre og smukke detaljer. Her varierer arbejdstiderne meget, alt efter hvor du får arbejde.

Siri var med til at tage bronze ved VM

Hun er ikke engang udlært endnu - det bliver hun efter planen til sommer - men alligevel har Siri Lakmann Pedersen været med til at vinde bronze ved VM for bagerlandshold. Men hun har da også erfaringer fra to optrædener ved DM i Skills.

Videreuddannelse efter bager og konditor-uddannelsen

Som bager og konditor kan du videreuddanne dig til fx serviceøkonom eller procesteknolog.

Der er mange muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk.

Fordelsuddannelse

Bager og konditor er en fordelsuddannelse, så netop i denne branche er der ekstra mange lærepladser.

Adgangskrav og tilmelding

Du kan se mere om tilmelding og adgangskrav til bager og konditor-uddannelsen her.

Kontakt os

Hvis du har spørgsmål til bager og konditor-uddannelsen, kan du snakke med os
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tanja Holland Hattel
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Henry Purkær
Praktikpladskonsulent

Lærere på bager og konditor

Anders Lund
Faglærer
Helle Kiel-Jensen
Faglærer
Henrik Bakgaard
Timelærer
Jesper Petersen
Faglærer
Sigurdur Baldvinsson
Faglærer

Vi arbejder ufortrødent videre

Mange havde nok håbet på, at vi allerede fra mandag 30. marts kunne begynde at vende tilbage til en normal hverdag, men indtil videre må vi altså væbne os med yderligere tålmodighed frem til og med 13. april. Men med baggrund i hvordan den første tid under corona-situationen er gået, så tror vi på, at vi ikke blot klarer os igennem den næste tid, men også kommer stærkere ud på den anden side.

Ledelsen

Heinrich Christiansen
Uddannelseschef for Food