Pressemeddelelse: Fælles front for bedre uddannelse

 

Innovativ, handlekraftig og modig. Det er nogle af de kompetencer, vores unge mennesker her i det nordjyske skal have, når de kommer ud på det nordjyske arbejdsmarked og skal understøtte udviklingen i de små og store virksomheder. Evner til at samarbejde på tværs af fagligheder er bestemt heller ikke helt ligegyldigt. På de nordjyske uddannelsesinstitutioner arbejder vi hver dag for at give vores elever og studerende netop de kompetencer, så de er godt klædt på til de mange krævende opgaver, som venter dem som færdiguddannede. For at det kan lykkes, er det helt afgørende, at vi tager vores egen medicin. Altså at vi selv er innovative, handlekraftige og modige. Ikke kun på den enkelte uddannelsesinstitution, men også på tværs.

På Professionshøjskolen UCN og TECHCOLLEGE går vi derfor et ekstra skridt mod et endnu stærkere samarbejde. Vi er naturlige samarbejdspartnere og repræsenterer en naturlig karrierevej fra faglært til professionsbachelor, f.eks. fra tømrer til bygningskonstruktør. Vi kan sammen skabe sammenhæng i uddannelsessystemet og styrke de faglærtes muligheder for videreuddannelse og et kvalificeret studievalg.

Det nye er, at vi nu etablerer en form for deleøkonomi, hvor vi sætter både vores værkstedsfaciliteter og vores viden i spil på tværs af vores institutioner, så vi giver vores uddannelser et kvalitetsløft. Det betyder for eksempel, at studerende på UCN’s bygningskonstruktøruddannelse i Aalborg som noget nyt kan få mulighed for at låne tømrerhallen på TECHCOLLEGE. Faciliteter som UCN ikke selv ligger inde med, og som giver de studerende en ekstraordinær mulighed for at prøve kræfter med at bygge eksempelvis et hus. Praksiserfaring og håndværksforståelse, som bygningskonstruktørstuderende mangler, hvis de kommer direkte fra gymnasiet.

Omvendt kan elever fra TECHCOLLEGE blandt andet drage nytte af UCN’s store erfaring inden for undervisning i entreprenørskab og innovation, hvor professionshøjskolen hvert år udklækker en god portion dygtige iværksættere. Konkret forestiller vi os, at undervisere fra UCN via undervisning, materialer og pitchtræning kan være med til at hjælpe de malere, tømrere, catere osv., som selv går med en iværksætter i maven. Man kunne også forestille sig, at innovative studerende fra UCN’s iværksætterforløb Next Step kan blive en form for mentorer for elever på TECHCOLLEGE, som gerne vil gå iværksættervejen. Bæredygtighed og verdensmålene er også et vigtigt fokus i samarbejdet, hvor UCN som den første danske videregående uddannelsesstation er blevet en UNESCO Verdensmålsskole.

Det er blot nogle af de eksempler, som vores stærkere samarbejde kan munde ud i. Det lyder måske ikke af noget særligt, hvis man ikke til daglig bevæger sig i uddannelsesverdenen, men det er faktisk banebrydende og nyskabende, fordi det baserer sig på en udtalt grad af tillid mellem to store nordjyske uddannelsesaktører. Et samarbejde hvor vi i fællesskab ikke er optaget af, hvad vi hver især bidrager med, men derimod har et fælles fokus på, hvordan vi gensidigt kan styrke kvaliteten i vores uddannelser - i bedste ”bytte-bytte-købmand-stil”. Vi har derfor heller ikke lavet en traditionel samarbejdsaftale, da vi tror på, at det gode samarbejde skabes, når vi konkret udlever det og dermed springer over alle de bureaukratiske formalia - og direkte til at gøre en konkret forskel for vores elever og studerende.

Kort sagt mere indhold, mindre bureaukrati. Væk med de organisatoriske barrierer og skel og ind med en fleksibel pulje af viden og faciliteter, som vi sammen sætter i spil. Vi vil med andre ord skabe endnu mere bro og samarbejde mellem ungdomsuddannelserne og UCN – og i endnu højere grad udnytte både de kompetencer, faciliteter og styrker, som vi hver især har – og lære af hinanden sammen med det nordjyske erhvervsliv. Det bliver ikke kun til gavn for de unge og de nordjyske virksomheder, men hele Nordjylland.

Vi glæder os.

Søren Samuelsen, direktør, TECHCOLLEGE
Henriette Eduardsen, uddannelseschef, UCN Teknologi og Business


Seneste nyheder

Skorstensgaard-lærling blev værkfører fra første arbejdsdag

20-02-2024

Et job i mekanikerbranchen byder på spændende karrieremuligheder – og dét kan allerede ske inden karrieren rigtig er startet. Det kræver blot, at man gør en ekstra indsats og yder sit bedste. Og det gjorde vores tidligere elev Victor Bach Nielsen i den grad. Han er værkfører på værkstedet i Skorstensgaard Aalborg. Men for knap et halvt år siden var han stadig under uddannelse som mekanikerlærling.

Pilotprojekt uddanner grafisk teknikere til Sverige

25-10-2023

Arvid og Oliver fra Sverige har netop afsluttet deres første hovedløb på grafisk tekniker-uddannelsen på TECHCOLLEGE.

Årets Læreplads 2023 er kåret

10-10-2023

Årets Læreplads 2023 er nu kåret, og æren tilfaldt i år Brønderslev-virksomheden Qupaq, der er blevet indstillet af virksomhedens første teknisk designer-elev, Pernille Marie Kjærgaard Jensen.

Vis flere