Mærkedag for særlig svejseuddannelse

 
Et billede

På Tech College Aalborg udbyder vi i vores svejsetekniske afdeling et særligt AMU-uddannelsesforløb med titlen national svejsekoordinator. Det er blevet en betragtelig succes. Uddannelsen gør nemlig mindre virksomheder i stand til udøve svejsekoordination, som er et krav, når de skal CE-mærke deres stålprodukter. I fredags fik kursist nummer 200, fordelt over ca. 120 virksomheder, overrakt sit kursuscertifikat, og der er jævnligt venteliste til de eftertragtede kompetencer.

Uddannelseskonsulent Henrik Riise var med, da ideen blev skabt til den attraktive uddannelse til national svejsekoordinator. For Henrik Riise er uddannelsen et meget positivt eksempel på, at AMU-systemet er fleksibelt og netop kan skabe løsninger til markedets behov. Uddannelsen består nemlig af AMU-mål, hvoraf nogle er udviklet specielt til dette forløb.

– I 2012 begyndte vi at kunne mærke følgerne af de nye krav til CE-mærkning i Bygningsreglementet, men allerede i 2010 var vi faktisk begyndt at lave de første kurser til den nationale svejsekoordinator-uddannelse. De små og mellemstore virksomheder skulle pludselig i gang med CE-mærkning, og det krævede, at de havde en svejsekoordinator. Her så vi et uopfyldt behov, og i samarbejde med Industriens Uddannelser forsøgte vi så at opfylde behovet med dette uddannelsesforløb, bakket op af Arbejdsgiverne og Dansk Industri, fortæller Henrik Riise.

I juni 2012 afsluttede de første kursister hele uddannelsen.

En uddannelse med bred appel

Uddannelsesforløbet henvender sig til alle, der arbejder med svejsekoordination i stålbranchen. Kursisterne har derfor meget forskellige faglige baggrunde. Svejsere, sjakbajser, værkstedsførere, kvalitetskonsulenter, mestre og virksomhedsejere fra hele landet tiltrækkes af kursusrækken. Eksempelvis har Skandinavisk Industrimontage, Give Stålspær og Welcon sendt medarbejdere af sted.

Faglærer Søren Nielsen underviser på kurserne, som udgør uddannelsen. Han fortæller:

– I øjeblikket har vi to hold a 20 mand, og i april starter næste hold op. Der kommer mange virksomheder, som skal CE-mærke deres produkter i henhold til de tekniske krav til stålkonstruktioner, som DS/EN 1090-serien stiller. Men vi har også mange virksomheder på kursus, som ikke skal leve op til de standarder i Bygningsreglementet, men i stedet møder krav om kvalitetsstyring af svejsearbejdet fra deres kunder. Sådan er det for eksempel i vindmøllebranchen.

Fakta om uddannelsen til national svejsekoordinator

Uddannelsen er bygget op af otte moduler, som består af AMU-mål med en samlet varighed på 28 dage. Det tager ca. 10 mdr. at gennemføre forløbet.

  • Modul 1: Kvalitetsstyring af svejsearbejde (AMU-nr. 46981)
  • Modul 2: Grundlæggende faglig matematik (AMU-nr. 47669)
  • Modul 3: Materialelære, stål (AMU-nr. 45118)
  • Modul 4: Svejseprocesser og kontrol af svejsearbejde (AMU-nr. 46980)
  • Modul 5: Materialelære, rustfri stål (AMU-nr. 45117)
  • Modul 6: Skæreprocesser og fugeformer (AMU-nr. 46979)
  • Modul 7: Materialeforståelse, aluminium (AMU-nr. 46483)
  • Modul 8: Kvalitetsstyringssystem og svejsekoordination (AMU-nr. 46978)

Virksomheder, der har benyttet sig af uddannelsen, er bl.a. Skandinavisk Industrimontage, Åbybro Maskinfabrik, TL Byg, Nordjysk Stål, Lemvigh-Müller, Burmeister & Wain Energy, Bladt Industries, Welcon, Give Stålspær og Banedanmark.

Se uddannelsens kurser her.

På billedet: Endnu et hold nationale svejsekoordinatorer klækkedes fredag den 12. februar på en flot solskinsdag i Aalborg. Længst til højre ses faglærer Søren Nielsen, som underviser på uddannelsesforløbet.

 


Seneste nyheder

Slagtercontainere landet på Struervej

16-06-2020

To container - samlet i én lang - er nyeste bud på undervisningslokaler på TECHCOLLEGE. Her skal vores dygtigere slagterundervisere være med til at undervise blandt andet afrikanske arbejdere i hygiejne, kødhåndtering, opskæring, pølsemageri og så videre - og alt sammen altså i sådan en fin container. Eller flere...

TECHCOLLEGE glæder sig over ny lærepladsaftale

29-05-2020

Torsdag aften kom en ny trepartsaftale på plads, som skal sikre flere lærepladser til elever på erhvervsuddannelserne. Der etableres en midlertidig løntilskudsordning til virksomheder, der har elever, hvilket vil give en vækst i antallet af uddannelsesaftaler.

Øvelseshoveder er rykket hjem til frisørelever i skolepraktik

05-05-2020

Det handler om at tænke kreativt i disse corona-tider, og det er lige præcis, hvad skolepraktikinstruktør Dorthe Frydendahl har gjort. Hendes frisørelever i skolepraktikken har lånt øvelseshoveder med hjem, så de stadig kan træne forskellige teknikker og har mulighed for at få faget i hænderne.

Vis flere