Tjener

 

23

dage til næste ansøgningsfrist

Som tjener er det din primære opgave at give dine gæster en god oplevelse. Du har valgt den perfekte pynt til bordet, og du guider gæsterne til at vælge den rigtige vin til maden. Du er opmærksom, har overblik og kender restaurantens menu og drikkevarer, så du kan fortælle om ingredienser, druesorter og oplagte tilvalg.

Kommer du direkte fra folkeskolen (9./10. klasse), skal du starte på fagretningen (GF1) Mad og oplevelser. Er det end et år siden, at du færdiggjorde folkeskolen, skal du starte på grundforløb 2 (GF2).

Vi starter som udgangspunkt nye GF2-hold op på tjeneruddannelsen fire gange om året.

Fordelsuddannelse

Der er mange lærepladser for tjenerelever. Uddannelsen er udnævnt til fordelsuddannelse. Læs mere om det her:

Start som tjenerelev

Tjeneruddannelsens varighed:
Maks. 4 år.
Uddannelsen findes også som EUX. Så er varigheden også 4 år.


Fag:
Naturfag, dansk, engelsk, psykologi, salg og marketing, drikkevarer, gastronomi, menulære, værtskab og helhedsforståelse, konference- og selskabsservering, fransk fagsprog, tysk fagsprog, turistlære, raffineret tilberedning ved bordet, bar og barista m.fl.

Hvad lærer du som tjenerelev?

Alle ved, at tjenere serverer mad og drikkevarer. Og det er også rigtigt – men det er langt fra alt, hvad du skal kunne. En ting er at bringe mad fra et køkken til et spisebord, noget andet er at arbejde som professionel tjener. For at kunne vejlede kunder professionelt skal du fx have faglig viden om gastronomi, kunne rådgive om drikkevarer, sammensætte menuer og svare på gæsternes spørgsmål. Det lærer du alt sammen på tjeneruddannelsen.

På uddannelsen lærer du også korrekt serveringsteknik, så du kan arbejde effektivt og samtidig bruge kroppen rigtigt, og du lærer de forskellige former for serveringsopgaver at kende. Du lærer at dække borde til forskellige typer retter og drikkevarer, at servere for store selskaber, modtage gæster, tage imod bestillinger og afregne. På skolen øver du dig i tjenerfaget i vores restauranter og køkkener, men du får også almindelig klasseundervisning hvor du lærer den nødvendige teori.

Her kan du se eksempler på emner, som man arbejder med på tjeneruddannelsen:

  • Psykologi
  • Salg og service
  • Iværksætteri
  • Branchelære
  • Arbejdsmiljø
  • Menulære
  • Gastronomi
  • Drikkevarer
  • Fransk fagsprog
  • Engelsk fagsprog
  • Servering
  • Praktisk tjenerarbejde
  • Bar og barista

Se mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplaner

Videreuddannelse efter tjeneruddannelsen

Du kan som færdiguddannet tjener videreuddanne dig til fx serviceøkonom. Der er mange muligheder, og du kan se en del af dem på ug.dk

Adgangskrav og tilmelding

Du kan læse meget mere om specifikke adgangskrav og tilmelding til tjeneruddannelsen lige her.

Snak med en vejleder

Du kan stille spørgsmål om tjeneruddannelsen til vores vejleder.
Pia Mossing Thomsen
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Tanja Holland Hattel
Uddannelses- og erhvervsvejleder
Henry Purkær
Praktikpladskonsulent

Lærere på tjener

Helle Schaltz-Andersen
Faglærer
Ib Helenius
Faglærer
Lene Hartvig Pedersen
Faglærer
Mads Hahn Myrup
Timelærer
Stig Bjørn Olesen
Faglærer

HTS-legat til engagerede elever

Mandag eftermiddag uddelte HTS Nordjylland deres årlige legater til elever, der 'er engagerede og til stede i uddannelsen, kæmper for at nå sine mål og bruger sine evner på andre end sig selv'.I år uddelte fonden i alt 240.000 kroner til 12 elever, heriblandt fire elever her fra TECHCOLLEGE.