Grafisk tekniker: Mange muligheder for at blive dygtigere

 
Et billede

Man har rigtig god mulighed for at blive dygtigere” – det er én af de gode ting ved at være grafisk tekniker. I hvert fald ifølge Alexander Agle Christensen. Og han må vide, hvad han taler om. Han kan nemlig kalde sig Danmarks bedste grafisk tekniker, eftersom han vandt DM i Skills her i januar.

Danmarks bedste grafisk tekniker er fra TECHCOLLEGE i Aalborg og Johnsen Graphic Solutions i Grenaa

Virkelig god mulighed for at blive specialist

Hvad er det så, der gør, at man hele tiden kan blive dygtigere som grafisk tekniker? Jo, ”Man starter forfra flere gange på en dag”, fortæller Alexander, ”altså man har måske 7-8 opgaver i løbet af dagen”. Og selv om det varierer meget, hvor komplekse opgaverne er, minder de meget om hinanden: ”Bottom line – der kommer papir ind i den ene ende, og der skal et billede ud i den anden ende”, som Alexander beskriver det. Jo flere gange, man udfører opgaverne, jo bedre kan man gøre de forskellige detaljer. ”Der er meget få maskiner, så man bruger meget tid ved hver maskine – man har virkelig mulighed for at blive specialist”, mener Alexander, der godt kan lide at dykke ned i de små detaljer og gøre dem godt.

Grafisk tekniker - både digitaltryk og offsettryk

Det bedst mulige produkt fra trykmaskinen

Alle maskiner har en særlig kapacitet – og deres egen personlighed”, fortæller Alexander, ”og det gælder om at komme så tæt på kapaciteten som muligt. Jo dygtigere man bliver, og jo bedre man kender maskinen, jo tættere kan man komme på dén grænse”. Og derfor er de bedste oplevelser, man kan få, da også, når slutproduktet er perfekt: ”Når man kan lave noget, og kan se, at det dér, det er det bedst mulige, der kan komme ud af dén maskine”.

Præcision og omhyggelighed ved trykmaskinerne

Det, Alexander laver som grafisk tekniker, er at sørge for kvaliteten af produktet. Og det kræver præcision og omhyggelighed i mange detaljer: Papiret skal ligge rigtigt i maskinen, arkene må ikke blive ridsede – bare ét sandskorn kan lave tydelige ridser, farvebalancen skal være rigtig, og arkene skal ligge rigtigt, når de kommer ud på den anden side – også i forhold til hvad der skal ske med dem bagefter. Om de bare skal skæres og ud af huset, eller om de er en del af en større tryksag, der f.eks. skal bogbindes.

Som grafisk tekniker er det vigtigt at være præcis og omhggelig

En sejr jeg deler med mange

Alexander Agle Christensen synes, "det er super rart” at have vundet DM i Skills 2017 og kunne kalde sig Danmarks bedste grafisk tekniker. Også selv om det måske ikke betyder så meget til hverdag: ”Det minder jo meget om, hvordan det var før – jeg laver det samme”, siger han og tilføjer: ”men det er rart at få bekræftet, at man er god til det, man gør”. Samtidig har opbakningen fra hans læreplads, Johnsen Graphic Solutions været meget positiv: ”Virksomheden er super stolt og glade, der har jeg fået mange positive reaktioner”, siger Alexander, som også anerkender, at hans praktiske erfaring fra hverdagen betyder meget for hans flotte resultat: ”Det er en sejr, jeg deler med mange. Hver gang mit navn står der, står Johnsens lige neden under”.

Danmarks bedste grafisk tekniker, Alexander Agle Christensen, har ca. halvandet år tilbage af sin uddannelse.


Seneste nyheder

Skorstensgaard-lærling blev værkfører fra første arbejdsdag

20-02-2024

Et job i mekanikerbranchen byder på spændende karrieremuligheder – og dét kan allerede ske inden karrieren rigtig er startet. Det kræver blot, at man gør en ekstra indsats og yder sit bedste. Og det gjorde vores tidligere elev Victor Bach Nielsen i den grad. Han er værkfører på værkstedet i Skorstensgaard Aalborg. Men for knap et halvt år siden var han stadig under uddannelse som mekanikerlærling.

Pilotprojekt uddanner grafisk teknikere til Sverige

25-10-2023

Arvid og Oliver fra Sverige har netop afsluttet deres første hovedløb på grafisk tekniker-uddannelsen på TECHCOLLEGE.

Årets Læreplads 2023 er kåret

10-10-2023

Årets Læreplads 2023 er nu kåret, og æren tilfaldt i år Brønderslev-virksomheden Qupaq, der er blevet indstillet af virksomhedens første teknisk designer-elev, Pernille Marie Kjærgaard Jensen.

Vis flere